Hopp til innholdet

Munch som mentor x Ottar Karlsen

Gjennom vinteren og våren har elever ved kulturskolene i Asker og Bærum fått et innblikk i både den kreative og den praktiske delen av det å være kunstner. Målet har vært å lage en utstilling med elevens verker, og på veien høste erfaringer om hva som skal til for å lage en utstilling. Full av kreativ skapertrang, humor, empati, og personlige erfaringer har elevene arbeidet over tid med et selvvalgt medie. På utstillingen i Trafo Kunsthall kan du oppleve maleri, tegning, skulptur, og grafikk. Basert på temaet «Natur» har elevene lage et felles kollasje- verk som viser oss hvordan naturen kan bli seende ut i framtiden.

Prosessbilder:

Kunstneren elevene har jobbet sammen med heter Ottar Karlsen. Han er født og oppvokst i Hammerfest i det som da het Finnmark, omringet av vill natur ogmidt i et gryende industrieventyr. Han jobber i hovedsak med tegning og kollasj. I likhet med Munch måtte også Ottar bli voksen før han virkelig så, og satte pris på, naturen rundt seg. Der Munch lot naturen i Åsgårdsstrand, Moss og Kragerø inspirere seg finner Ottar råstoffet tilarbeidene sine i Finnmark, Østmarka, samt i bøker og blader.

Arbeidene til Ottar handler ofte om hvordan vi som mennesker forholder oss til naturen rundt oss. Spørsmål som dukker opp iarbeidsprossesen kan være: Skal vi utvikle eller bevare naturen? Hvem eier naturen? Er naturens ve og vel et kollektivt eller individuelt ansvar?

Ottar Karlsen (1982, Hammerfest) bor og arbeider i Oslo. Han har en MFA fra Kunstakademiet iOslo fra 2013, og innehar et årsstudium i Kunst- og kulturledelse ved OsloMet fra 2022. Ottar har arbeidet med formidling av kunst, utviklet og gjennomført en rekke kunstverksteder for Høstutstillingen, Ekeberg Skulpturpark og Kunstnernes Hus. Han har blant annet stilt ut ved Oppland Kunstsenter i Lillehammer, Tegnerforbundet i Oslo, Arktisk Kultursenter i Hammerfest, og Autocenter i Berlin.

Med generøs støtte fra Sparebankstiftelsen DNB har UngKunst i tre år fått gjennomført fordypningsprogrammet “Munch som mentor” (2021 – 2023). Her tolkes kunstnerskapet til Edvard Munch i lys av samtidskunsten. Munch ble i sin samtid sett på som en eksperimenterende kunstner som utfordret folks oppfatning av hva kunst er.

Munch lot seg inspirere av andre kunstnere og kunstretninger, men skapte sitt eget uttrykk. Vi lar oss inspirere av hans utforskertrang, hans tema i kunsten og formidlingsevne. Gjennom disse tre årene har elever fra kulturskoler tilknyttet UngKunst deltatt på verksteder, hatt utflukter til visningssteder for kunst, fått kunstnerbesøk til sin kulturskole og jobbet med praktiske oppgaver i ulike medier – hvor de tolker Munchs arbeider og metoder.

Som en avslutning på denne satsningen har vi gitt en gruppe ved hver deltakende kulturskole en samtidskunstner, som jobber med elevene frem mot felles utstillinger. Her har vi valgt kunstnere som på ulike måter knyttes til Munchs utforskende praksis, med temaet “Natur” som utgangspunkt. Prosjektkunstnerne har forholdt seg til dette overordnede temaet, hvor de tolker dets betydning relatert til deres egen kunstneriske praksis.