Hopp til innholdet

Kunstnerbesøk #2

En av kunstnerne som besøker kulturskolene i november og desember er Marianne Stranger! Hun tar turen til kulturskolene i Frogn og Vestby.Besøket vil finne sted i ordinær undervisningstid og ha en varighet på 1,5 timer per økt. For de kulturskolene som har lengre økter kan varigheten forlenges.

Marianne Stranger (f. 1981) arbeider med visuelle og auditive kunstformer, hvor performativitet og tverrfaglighet er et viktig element. Skulpturer i offentlig rom eller stedsrelaterende installasjoner er en del av hennes virke, der tegning, lyd eller scenografiske elementer opptrer samtidig. Teatraliteten er ofte tilstede, enten gjennom iscenesettelse av materiale eller i den relasjonelle opplevelsen av verkene. Gjennom materialenes møte med rommet foreslås en leken alternativ virkelighet, der hvem som styrer narrativet blir belyst. 

Strangers praksis er interdisiplinær og beveger seg mellom ulike typer visningsrom. I 2021 var hun festivalkunstner på Nordens største samtidsmusikkfestival: Ultimafestivalen med det audiovisuelle arbeidet Vannverk. Hun har arbeidet med kostyme og scenografi – blant annet for Den Norske Opera og innen filmbransjen. I 2021 vant hun Amandaprisen for beste kostyme for spillefilmen Gritt, i tillegg til en nominasjon for beste scenografi/produksjonsdesign. Stranger komponere musikk i ulike sjangere, har vært vokalist, låtskriver og gitarist i bandene Koo Koo Kitchen og Tomorrow We Move to Hawaii

Som hennes varierte praksis synliggjør har hun en utdanningsbakgrunn som også er sammensatt og mangefasettert. Født på Hamar gikk hun dramalinja på Stange Videregående skole (1997 – 2000), hvor hun også ble sertifisert scenekjemper i bredsverd, korde, dolk, stokk og nevekamp. Videre til Kunst & Håndverks-linjen ved Gauldal Folkehøgskole (2000 – 2001) og Strykejernet Kunstskole i Oslo (2002 – 2004) – før hun tok sin Bachelor i Theatre & Performance Design (LIPA) i Liverpool, Storbritannia (2004-2007). Stranger har også gjennomført kurs i kostymehistorie ved Den Norske Opera/Prøverommet (2010) og ved Universität der Künste i Berlin (2019).

Mer informasjon om kunstneren på hennes hjemmeside https://www.mariannestranger.net