Hopp til innholdet

Kunst i samtiden: Jessica Williams

Kunst i samtiden er et av fem hovedområder UngKunst fokuserer på. For hvordan gjenspeiles egentlig dagens samfunn i kunsten? Har kunsten og hverdagen noe med hverandre å gjøre? Og hvordan påvirker Internett kunstner, kunstverk og betrakter? Gjennom praktisk arbeid og dialog med en samtidskunstner vil elevene få kjennskap til hva kunst i samtiden kan være. 

En av samtidskunstnerne som skal gi elevene innblikk i dette er Jessica Williams, gjennom mediet kunstnerbøker og selvpublisering. Dette vårsemesteret reiser Jessica rundt til en rekke UngKunst-kulturskoler! Besøket vil finne sted i ordinær undervisningstid og ha en varighet på 1,5 time pr. økt/gruppe. For kulturskoler som har undervisningstid på 2 timer vil varigheten forlenges.

Her er et utvalg av Jessicas samling av kunstnerbøker og fanziner.

I tråd med Jessicas kunstnerskap skal elevene sammen lage en fanzine og lære om kunstnerbøker: historien bak og dagens tendenser. I forkant av det praktiske arbeidet vil kunstneren vise fram en del av sin egen samling samt snakke om hvordan hun ble introdusert til kunstnerbøkenes verden. og lager fanziner med elevene. Besøket finner sted i ordinær undervisningstid og er ikke påmeldingsbasert. Skolene som får besøk er orientert om tidspunkt.

Dokumentasjonsvideo av en av Jessicas kunstnerbøker.

Jessica Williams har jobbet med kunstnerbøker helt siden hun var tenåring. Nå driver hun et lite forlag og publiseringsverksted som heter Hverdag Books. Verkstedet er basert på trykkmetoden risografi, og hun jobber aktivt med å sette søkelys på kunstnerbøker gjennom Norsk Risoforening: en landsdekkende interesseorganisasjon for alle som jobber med risografi i Norge.

I sin kunstneriske prosess samler hun inn gjenstander fra hverdagslivet, som videre bearbeides og foredles. Jessica tar tak i det vi vanligvis ikke legger merke til og gir det en form. Gjennom språk, estetiske samlinger og tragikomedie undersøker arbeidene hennes tematikk som identitet og vårt forhold til natur og teknologi. Samarbeid på tvers av fagdisipliner og medier er en essensiell del av hennes virke. Selv om Jessicas praksis er sterkt forankret i selvpublisering og eksperimentelle kunstnerbøker, jobber hun også med video, skulptur og VR (virtuell virkelighet). 

Jessica Williams (f.1986, USA/Norge) er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo, Konsthögkolan i Malmö, og The Cooper Union i New York City. Hun har stilt ut i bla. Oslo, Bergen, Stavanger, Malmö, Glasgow, Barcelona, og Austin. Hun skal delta på Nasjonalmuseets åpningsutstilling (2022). Kunstneren bor og virker på Jeløya. 

Mer info om kunstneren på hennes hjemmeside: http://www.jessicawilliams.info